Официална страница на Константин Бачийски

Разширението на ГКПП Малко Търново вече се обсъжда на високо равнище между България и Турция

Разширението на ГКПП Малко Търново вече се обсъжда на високо равнище между България и Турция

Два проекта са част от инициативите на бургаския народен представител Константин Бачийски.

Един от тях е свързан с увеличаване на капацитета за движение на автомобилен транспорт между Турция и България, за който се договориха министърът на транспорта Николай Събев и турският му колега по време на двустранна среща, провела се в ГКПП „Капитан Андреево“.

Депутатът от „Продължаваме Промяната“, Константин Бачийски беше в състава на българската делегация по време на разговорите.

По време на работната среща министрите на транспорта на съседните държави коментираха бъдещото на транспортния коридор, включващ АМ „Черно море“, по който трафикът на север ще достига до пристанище Констанца в Румъния и ще продължава към Молдова, Украйна, Русия и Прибалтика, а на юг ще се разделя към ГКПП Малко Търново и към Резово.

Началото е поставено, ще продължа да работя по тези проекти, докато се реализират напълно – заяви Константин Бачийски.

Една от стъпките в посока разрастване на транспортните връзки бяха посочени разширяването на ГКПП Малко Търново с цел обслужване на ТИР трафик и откриване на нов граничен туристически пункт до Резово, в община Царево.

„За четирилентовия път между Бургас и Малко Търново се заговори преди няколко години. Веднага след изборите започнах да настоявам в бюджета да се осигурят средства за изпълнението на проекта. Тогава министърът на финансите Асен Василев поиска подробна документация и количествено-стойностна сметка. В тази връзка потърсих проектите от Областна управа и от общинските администрации, но се оказа, че до момента е нямало никаква проектна готовност, никаква документация и реално всичко трябва да започне от нулата“ – коментира Константин Бачийски.

За да стартира проектът,  депутатът Бачийски е провел поредица от работни срещи с министъра на транспорта Николай Събев, който е един от горещите привърженици на идеята, с министъра на околната среда и водите Борислав Сандов, с вицепремиера и министър на финансите Асен Василев.

Всички мои усилия за разширяването на ГКПП Малко Търново и за откриване на туристически пункт в Резово имаха смисъл. Проектите вече имат подкрепа не само от българска страна, но се обсъждат и на международно равнище– коментира Константин Бачийски.

„Това е един от нашите приоритети за икономическото развитие на региона. Със случващото се около ГКПП „Малко Търново“ още веднъж доказваме, че сме имали реални намерения да извършим промяна, а не сме давали красиви обещания“ – коментира Константин Бачийски.

Паралелно с това бургаският депутат е успял да привлече подкрепа и за създаването на туристически митнически пункт на границата в Резово. По този начин морското селище няма да бъде повече югоизточен край на България, а нова врата на ЕС.

Отварянето на този пункт между България и Турция също ще осмисли и ремонта на пътя Бургас- Царево, за който вече Министерството на регионалното развитие и благоустройството обяви, че е осигурило средства.