Официална страница на Константин Бачийски

Развитието на Летище Равнец и борбата за 8000 работни места.

Константин Бачийски и планът му за възраждането на летище Равнец, с който ще върне младите хора в Бургас

„Пета изтребителна авиобаза“ в Равнец е намерила място в историята на Българската армия с няколко неща.

В поделението са се подготвяли най-големите асове на военно-въздушните ни сили. Тук години наред са кацали и излитали пилоти, които са знаели и можели да превърнат небето над България в непристъпно пространство за всеки враг. Дори с цената на живота си.

Едва ли е случайно и това, че в момента държавният глава и главнокомандващ на Българската армия Румен Радев е служил точно в Равнец.

Заради разположението си, заради опита на своите летци, сержанти и технически екип, заради безкомпромисната си добра поддръжка това летище винаги е можело да приеме по всяко време на годината полет на бойни самолети.

Можело е…, но до недалечното минало.

Пета изтребителна авиобаза в Равнец вече е част от историята и от архивите.

И не защото летището е било поразено от масиран удар на враг, а затова защото е било изоставено от българската държава.

Така един от символите на армейската ни гордост се превърна в символ на разрухата.

До деня, когато един бургазлия реши да върне отново към живот това забравено от Бога и от хората място.

Константин Бачийски беше първият човек, който видя възможност летище Равнец да се превърне в нещо повече от точка, където могат да кацат и излитат самолети.

В началото на месец август зам. председателят на „Средна европейска партия“ представи „Планът „Бачийски“, посветен на икономическото развитие на Бургас.

Тогава той за първи път сподели в детайли идеята си за превръщане на старото военно летище в Свободна безмитна зона с летище за обслужване на карго полети.

„Това е предимството, което Бургас може да постави на масата на преговорите с всеки един сериозен инвеститор по цял свят“ – обяви Бачийски и като доказателство даде за пример това, че когато е обявил идеята си на световни икономически форуми в Дубай, Санкт Петербург, Шанхай и Пекин, реакцията е била изключително сериозна.

В Китай кандидатът за кмет на Община Бургас представи проекта си пред потенциални инвеститори като част от българската делегация, водена от българския президент Румен Румен.

Нещо повече, на всички тези разговори чуждестранна компания вече е отправила запитване до българската държава за възможността да участва в проекта.

Това, че идеята за изграждане на Свободна безмитна зона с карго летище в Равнец е възможна, се потвърди и по време на разговорите на Константин Бачийски с участници в търга за концесия на Летище София.

Един от участниците вече обмисля варианти да пренасочи инвестицията си от София към проекта, свързан със старата военна авиобаза.

Възможностите тази част от „Планът Бачийски“ да се осъществи нарастват все повече, тъй като заради твърдата позиция на Константин Бачийски дори мнозинството в Общинския съвет и общинската администрация приеха неговия вариант за Подробен устройствен план в Равнец.

По този начин борбата на Константин Бачийски да бъде върнато към живот летището и там отново да могат да кацат и излитат самолети, завърши с първоначален успех.

„Ако „Планът Бачийски“ за Равнец се осъществи, това ще промени Бургас и региона не само за следващите четири години, а за десетилетия напред. Ще бъдат привлечени световни компании, които ще могат да произвеждат и търгуват при облекчени условия, също така ще могат да разкрият добре платени работни места. Така младите хора вместо да бягат в други градове или държави, ще получат причина да останат тук, в Бургас. И смисъл да се завърнат “ – прогнозира Константин Бачийски