Официална страница на Константин Бачийски

Бачийски е виновен: 40% по-ниска такса „смет“ за фирмите. Бизнесът спести десетки милиони от общински такси

Бизнесът в Бургас е спестил десетки милиони левове от общинската такса смет за последните десет години. Вината за това е Константин Бачийски през 2013 г. Коства му не само безсънни нощи, за да докаже, че мнозинството в местния парламент греши, но и люти спорове и много критики. През 2014 година, резултатите вече са факт.

„Трупаме огромни излишъци в бюджета, а фирмите се задъхват, съкращават разходи, освобождават персонала“, коментира тогава той от трибуната на местния парламент.

Това е една от първите му успешни битки като начинаещ общински съветник в местния парламент. Въпрос – защо бургазлии плащат най-високите такси в страната.

„Многократно съм настоявал затова намаление, тъй като таксата е изключително висока – 10.5 промила. Всъщност тази ставка е една от най-високите в страната. Примерно във Варна е 3.9 промила, в Пловдив в момента е увеличена на 5.3, в Стара Загора е 5, в Русе е 4, а има градове като Сливен, където е 1.9 промила. Средната за страната е 6.67 промила, т.е. ние сме почти два пъти над тази ставка. Моето виждане е, че таксата може да се намали и същевременно да остават пари в бюджета. Редуцирането й ще облекчи бизнеса, който за да си плаща данъците, съкращава други разходи като заплатите за персонала или направо работни места“, споделя Бачийски.

За него е интересен и друг въпрос, който явно не вълнува в този момент местната управа – как се стигна до драстичното увеличаване на сумите, които трябва да плащат фирмите в Бургас?

Досега таксата за битови отпадъци се плащаше на базата на данъчна оценка на съответния имот. Но от миналата година от ГЕРБ промениха това. Мнозинството им прие таксата да бъде определяна на базата на по-високата от двете оценки – данъчна или отчетна стойност. Това допълнително води до нарастване на такса смет дори и при запазване на ставките.

В същото време договорът за концесията за почистване на боклука за 15 години е 92 милиона лева. Община Бургас събира повече пари отколкото са й разходите. За 2013 г. управляващите от ГЕРБ прокараха идеята да се вдигнат разходите за боклука на 18.5 милиона. За 2012 – те бяха 16.9 милиона лв, но Общината събра 20.5 милиона лв. Събрали сме почти 4 милиона над заложеното. В тези трудни моменти, когато най- важното е тези пари да останат във фирмите или гражданите, не трябва да трупаме излишъци. Намаляването на таксата е един от инструментите, които биха дали глътка въздух на малки и средния бизнес в труден момент на икономическа криза“, категоричен е младият общински съветник.

Откритите му критики за видимо неточните сметки на Общината и съветниците от ГЕРБ, водят до обществен интерес, след който местният парламент е принуден да промени условията и да е по-коректен с фирмите в Бургас. Виновен е Бачийски. Той обаче си мълчи за заслугата.